• Kantoor +5999-8469195 | Mobiel +5999-5209195 | Vanuit NL 085 027 0037

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Pagatinu? Dit is hoe het werkt!

Pagatinu? Dit is hoe het werkt!

Pagatinu Systeem op Curacao

Pagatinu is het prepaid systeem van Aqualectra voor de levering van elektriciteit. Dit systeem vind je vaak terug in huurwoningen, maar is ook heel geschikt als je zelf de eigenaar bent van de woning. In de basis werkt het net zo als een prepaid telefoonkaart. Je koopt voor een bepaald bedrag “stroomtegoed” en kunt dan een x-aantal dagen stroom gebruiken. Het aantal dagen hangt af van je stroomgebruik. Het voordeel voor de verhuurder is dat ze geen gedoe hebben met onbetaalde rekeningen van huurders, dat is dan ook de reden dat het een geliefd systeem is. Maar er is ook een voordeel voor de gebruiker van het Pagatinu systeem. Stroom op Curacao is relatief duur. Met dit systeem kan je heel goed in de gaten houden hoeveel stroom je verbruikt. Je gaat bewuster met stroom om en dus kan je hierdoor flink besparen op je stroomrekening.

Als je in je woning stroom geleverd krijgt via het Pagatinu systeem dan is er ergens in de woning een kastje geïnstalleerd (update: de nieuwste kastjes zijn draadloos). Op dit kastje kan je je tegoed inzien en opwaarderen. Het tegoed kun je opwaarderen in de meeste supermarkten en bij veel tankstations. Ieder kastje heeft een eigen nummer, dit nummer moet je weten als je stroom gaat kopen.

Wil je het nummer van je Pagatinu weten? Dit nummer staat op het pasje. Pasje kwijt? Helaas kan je geen nieuwe krijgen. Heb je geen pasje? Dan kan je dit nummer wel achterhalen door een code op je kastje in te toetsen. Is je kastje wit? Dan toets je de code #4# in. Is je kastje grijs? Toets dan de code #100# in. Gaat dit te snel? Het 11-cijferige nummer staat ook op de kast van Pagatinu die buiten aan de muur van de woning of in in de nis aan de weg hangt. Met het nummer ga je naar de winkel en koopt stroomtegoed voor een bedrag naar keuze. In ruil hiervoor krijg je een bon met een nummer. Hierop staat het aantal eenheden dat je hebt gekocht en een code. Deze code toets je thuis op het Pagatinu kastje in en dan zijn je eenheden opgewaardeerd. Een simpel maar effectief systeem!

TIP 1: Als je Pagatinu eenheden op zijn, dan stopt de stroomlevering direct. Gebeurt dit toevallig midden in de nacht dan zullen je koelkast en vriezer ontdooien en de airco en/of je ventilator vallen uit waardoor het warm op je slaapkamer wordt. Zorg ervoor dat je tegoed nooit onder bijvoorbeeld kWh. 100 komt.

TIP 2: Hou er rekening mee dat het Pagatinu systeem wat betreft tarief een progressief systeem is. Dit betekent dat hoe meer eenheden je gebruikt, hoe duurder iedere eenheid zal worden. Zie voorbeeld beneden.

TIP 3: Koop eens per maand Pagatinu, bijvoorbeeld elke derde van de maand (de eerste van de maand kan het wat drukker zijn in de winkel). Is het bijna op aan het einde van de maand? Koop dan een klein beetje waar je het de rest van de maand mee redt. Op de eerste van de maand beginnen de nieuwe tarieven en heeft iedereen weer kWh. 250 voor het goedkoopste tarief.

Codes Pagatinu met informatie over je verbruik

Veel mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is met Pagatinu. In dit artikel leggen we je uit hoe je meer informatie uit je Pagatinu haalt. Onderstaande codes werken alleen bij de grijze Pagatinu. De oudere, witte Pagatinu heeft andere codes.

Informatie Code
Pagatinu nummer opvragen (dit nummer is nodig voor het kopen van stroom) # 1 0 0 #
Verbruik inzien:
Afgelopen uur # 2 7 2 #
Afgelopen 24 uur # 2 7 2 # #
Afgelopen 30  dagen # 2 7 2 # # #
Sinds de installatie van de meter # 4 #
Sinds de laatste naamswijziging bij Aqualectra # 4 # #
Geschat verbruik:
De komende 24 uur (op basis van het gemiddelde van de laatste 7 dagen) # 2 7 1 #
De komende 30 dagen, gebaseerd op het gemiddelde van de laatste 7 dagen) # 2 7 1 # #
Hoe lang je nog kan met je huidige tegoed:
Op basis van het huidige stroomverbruik # 7 4 #
Op basis van de laatste 24 uur # 7 4 # #
Hoeveel stroom er in totaal is gebruikt # 7 6 #
Welk stroomtarief nu gebruikt wordt (1, 2 of 3) # 6 #
Zien hoeveel stroom nu verbruikt wordt # 5 0 #
Reset van het totale verbruik in het verleden # 4 4 #
Verbruik inzien sinds de laatste reset # 8 7 #
Zien hoeveel kW je maximaal kan je gebruiken (verbruik je meer, dan stopt de stroomlevering) # 7 #
Zien hoeveel ampere je maximaal kan gebruiken (verbruik je meer, dan stopt de stroomlevering) # 3 7 #
Load switch test (test van de schakelaar, stroom is enkele seconden weg) # 1 #
Test van alle icoontjes op het LCD-scherm # 2 #

Wil je de piep weg die je hoort als je tegoed bijna op is? Hou dan de backspace knop ingedrukt totdat je een piep hoort. De piep is dan tijdelijk weg.

Er zijn meer codes die gebruikt kunnen worden voor Pagatinu. Wij adviseren alleen deze codes te gebruiken. Het intoetsen van andere codes kan mogelijk problemen geven. Het manipuleren van het Pagatinu-systeem is strafbaar. Heb je bij jouw nieuwe woning het vermoeden dat het systeem gemanipuleerd is (bijvoorbeeld doordat de verzegeling weg is)? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Aqualectra om problemen te voorkomen. Je kan manipulatie controleren door #8# in te toetsen. Verschijnt er een 0? Dat is een goed teken. Een laat zien dat er geknoeid is met het systeem.

Pagatinu kopen

Ben je op zoek naar een locatie waar Pagatinu kan kopen? Dit kan bij winkels waar ze Pagafasil of Pagomatiko hebben. Je kan met contact geld of je bankpas betalen. Dit kan bijvoorbeeld bij (sommige) pompstations en minimarkets.

Pagatinu online kopen

Het is mogelijk om online Pagatinu, maar helaas is er nog geen geautomatiseerd proces dus het kan een half uurtje duren voordat je de code ontvangen hebt. Aanvragen die ’s avonds en ’s nachts gedaan worden zullen waarschijnlijk de volgende dag verwerkt worden. Wij raden onderstaande aanbieders aan:

  • Ubipay-app. Ubipay werkt met de prepaid kaart van Asogas. De prepaid kaart is verkrijgbaar bij de Asogas tankstations. Opwaarderen kan aan de kassa of via online banking door een storting te doen op hun MCB-rekening met daarbij je PAN-nummer en naam. Als je jouw Asogas prepaid kaart met saldo hebt toegevoegd aan de Ubipay kan je vervolgens gemakkelijk Pagatinu kopen. De app is ook handig om te gebruiken met tanken, je hoeft dan niet in de rij te staan maar kan gewoon de barcode bij je pomp scannen. Als je jouw Fun Miles kaart toevoegt krijg je ook dubbele Fun Miles. Zeker wanneer je geen lokale bankrekening of online banking hebt dan is deze app ook erg handig om andere facturen te betalen zoals die van Flow.
  • 24 uur uit de muur. Dit is geen geautomatiseerd proces, je moet de betaling doen op de MCB bankrekening van het bedrijf en het betaalbewijs uploaden. Op dit moment worden de bestellingen alleen tussen 8:00 en 20:00 verwerkt. Je krijgt, meestal binnen een half uur, een foto van het bonnetje met daarop de code. 24 uur uit de muur rekent ANG. 1,50 aan servicekosten. Heb je een andere bank dan de MCB? Dan kan het 1 á 2 dagen duren voordat je bestelling verwerkt is.

Mijn Pagatinu geeft een foutmelding

Als je de code #80# intoetst, dan start het kastje opnieuw op. Met #1# worden de schakelaars getest. Let op, door het gebruik van deze codes kan de stroom enkele seconden uitvallen. Als er een stroomstoring is dan is je schermpje uit. Zie je een andere melding in beeld? Neem dan contact op met Aqualectra via 0800 – 0135.

Foutcodes Betekenis
E01 of E02 Meter is niet gekalibreerd, neem contact op met Aqualectra
E03 Intern probleem, neem contact op met Aqualectra
E04 Er is momenteel geen stroom
E07 Er is een (tijdelijk) communicatieprobleem tussen de meter en het Pagatinu-kastje
E08 Problemen met de wireless verbinding, neem contact op met Aqualectra. Als je kastje draadloos is dan kan je proberen deze te verplaatsen
E09 Probleem tussen de meter en het Pagatinu-kastje
E10 Software probleem, neem contact op met Aqualectra
E20 Neem contact op met Aqualectra

Prijs Pagatinu Curacao

Hieronder een overzicht per eenheid (geldig vanaf 01-10-2023, voor de maand oktober 2023)

Aantal kWh. per maand

Tarief per kWh.

0 – 250

ANG. 0,6831

250 – 350

ANG. 0,7894

Meer dan 350

ANG. 0,8336

Voorbeeld

Stel je voor dat je elke week voor ANG. 100,- aan stroom koopt:

Aankoopbedrag

Tarief 1                   á 0.6831 per kWh.

Tarief 2                   á 0.7894 per kWh.

Tarief 3                   á 0.8336 per kWh.

Week 1

ANG. 100,-

146,39 kWh

Week 2

ANG. 100,-

103,60 kWh

37,02 kWh

Week 3

ANG. 100,-

49,71 kWh

72,88 kWh

Week 4

ANG. 100,-

119,96 kWh

In bovenstaande tabel zie je hoeveel guldens je in welke tariefgroep besteed als je elke week voor ANG. 100,- aan stroom koopt. In de vierde week valt alles in het duurste tarief. In onderstaande tabel lees je hoeveel stroom (in kWh.) je voor deze ANG. 100,- per week ontvangt.

Hoeveelheid stroom in kWh:

Tarief 1

Tarief 2

Tarief 3

Totaal

146,39 kWh

146,39 kWh

103,60 kWh

37,02 kWh

140,63 kWh

49,71 kWh

72,88 kWh

122,59 kWh

119,96 kWh

119,96kWh

Uit bovenstaande tabel kan je goed aflezen dat de stroomtarieven op Curacao progressief zijn, hoe meer stroom je verbruikt per maand, hoe meer je betaalt. Stel je voor dat je 4 keer ANG. 100,- per maand aan stroom koopt: de eerste keer krijg je voor deze ANG. 100,- nog kWh. 146,39, als je dit de vierde keer doet, dan is dit nog maar kWh. 119,96

Iedereen kan dus 250 kWh kopen tegen het voordelige tarief, 100 kWh in het middentarief en voor alles daarboven betaal je het duurdere tarief.

Pagatinu aanvragen

Aqualectra sluit kosteloos Pagatinu bij je aan. Het kan wel zijn dat je een elektricien in moet schakelen om voorbereidingen te treffen hiervoor, dit is op eigen kosten. Gelukkig heeft Aqualectra nu draadloze kastjes waardoor je geen kabel hoeft te zetten. Neem contact op met Aqualectra voor de aanvraag van Pagatinu.

Hoeveel stroom verbruik ik op dit moment?

Op je Pagatinu kan je de code #50# intoetsen, dan zie je je huidige verbruik. Er staat dan bijvoorbeeld 0,360 kW. Dit is het aantal kW wat je nu verbruikt.

Is Pagatinu goedkoper of duurder?

Of je nou vooraf of achteraf (met reguliere meter) betaalt, de tarieven zijn precies hetzelfde. Wel is het zo dat de meeste mensen met Pagatinu bewuster met stroom om gaan, ook kunnen ze bij een komende prijsstijging nog gauw wat extra tegoed kopen in de huidige maand. Een nadeel van Pagatinu is dat je niet ineens voor 3 maanden stroom moet kopen, omdat je dan meer betaalt in de duurste schijf.

Piept je Pagatinu kastje?

Als je Pagatinu gaat piepen, betekent dit dat je tegoed laag is. Ga snel naar de minimarktet, supermarkt of het tankstation om op te waarderen. Het piepen kan je uitzetten door de backspace toets ingedrukt te houden tot je een lange piep hoort.

Pagatinu voor water?

Op dit moment is het nog niet mogelijk om prepaid water te krijgen op Curacao. Regelmatig wordt het idee van prepaid water uit de kast getrokken, dit is echter (nog) niet beschikbaar. Wel is Aqualectra bezig met het invoeren van intelligente water- en stroommeters om illegaal aftappen tegen te gaan en eventuele lekkages op te sporen.

In deze blog las je informatie over Pagatinu op Curacao. We kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kan je aan onze blogs geen rechten ontlenen.

Hebben we een foutje gemaakt, of is er iets veranderd? Stuur dan een e-mail naar robin@livinggoed.com. We zijn je dankbaar!

Wil je verder lezen? Hier lees je alle blogs van Livinggoed.

img

Robin Nahuis

Woning verkopen of verhuren op Curaçao? Of wil je juist iets huren of kopen? Stuur mij dan vrijblijvend een berichtje, ik help u graag! U kunt mij bellen op +5999 5249199. Stuurt u liever een e-mail? Dat kan naar robin@livinggoed.com

Gerelateerde berichten

OZB – onroerende zaak belasting Curacao

Sinds 2014 heeft Curacao onroerendezaakbelasting (OZB). De onroerende zaakbelasting is in de plaats...

Lees verder

Schenk- en erfbelasting Curacao

Schenk- en erfbelasting (successiebelasting) Curacao Is er iemand overleden in je familie? En...

Lees verder

Woning verkopen op Curacao in 10 stappen

Heb je besloten om je woning of appartement op Curacao te verkopen? Dan zijn er een aantal...

Lees verder