• Kantoor +5999-8469195 | Mobiel +5999-5209195 | Vanuit NL 085 027 0037

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Taxatie en waardebepaling op Curacao

In dit artikel lees je de betekenis van een aantal belangrijke begrippen in een taxatierapport. Dit zijn de marktwaarde, de herbouwwaarde en de executiewaarde. Ook leggen we je uit hoe een taxateur de marktwaarde van een woning op Curacao bepaalt. Vervolgens lees je of je wel of niet je woning moet taxeren. Ten slotte leggen we je het verschil uit tussen een waardebepaling en een taxatierapport.

In het taxatierapport zie je de begrippen marktwaarde, herbouwwaarde en executiewaarde. De marktwaarde is de verwachte verkoopwaarde van je huis. De marktwaarde wordt op Curacao vaak bepaald worden door het te vergelijken met woningen die te koop staan of kortgeleden verkocht zijn.

Je taxateur bekijkt daarbij ook de voor- en nadelen van jouw woning, dit zijn bijvoorbeeld:

  • Bouwkwaliteit;
  • De gebruikte materialen;
  • De staat van onderhoud;
  • Aanwezigheid van witte mieren/termieten (in het Papiamentu komehein);
  • Grootte van de kavel en van de woning;
  • Kavel is eigendom, erfpacht of gehuurd.
  • Locatie.

Je kan veel dingen veranderen aan je huis, maar je kan je huis niet verplaatsen. Dus de locatie van een huis is heel belangrijk, zo is een woning in Emmastad meer waard dan precies dezelfde woning op Bandabou. Je kan ook last hebben van bijvoorbeeld een ‘snèk’ om de hoek, of van de geur van de ISLA. Een onveilige buurt zorgt ook voor een lagere marktwaarde;

Herbouwwaarde is het totale bedrag wat nodig is om jouw woning opnieuw te bouwen, nadat het bijvoorbeeld afgebrand is. Hierin zitten ook de kosten voor het afvoeren van afval en van de architect, de waarde van de grond zit niet in deze prijs verwerkt. Herbouwwaarde is dus de prijs om de woning te herbouwen. De executiewaarde is het verwachte bedrag waarvoor een woning verkocht zal worden bij een veiling. Op Curaçao ligt dit vaak rond de 80-85% van de marktwaarde.

Wel of niet taxeren?

Sommige verkopers op Curacao laten eerst hun woning taxeren voordat ze het te koop aanbieden. Een koper kan voor zijn financiering vaak gebruik maken van deze taxatie, maar alleen als de taxateur (of zijn kantoor) niet de woning te koop aanbiedt! Als de taxateur de woning zelf aanbiedt, heeft hij belangen bij het bepalen van de marktwaarde, en is de taxatie dus niet betrouwbaar voor de bank. De woning laten taxeren als verkoper is niet verplicht en zeker ook niet nodig bij verkoop.

Bij Livinggoed helpen we woningeigenaren gratis en vrijblijvend met een waardebepaling. Zo krijg je een goed beeld voor welke prijs je woning verkocht kan worden. Een waardebepaling is niet bruikbaar voor de hypothecaire lening van een koper.

Verschil taxatierapport en waardebepaling

Het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie is dat een taxatie een uitgebreid rapport is, en kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de financiering van woning of voor de verzekering. Een waardebepaling is minder uitgebreid en niet bedoeld voor de financiering van de koper. De waardebepaling vertelt je de verwachte verkoopprijs. Klik op de link hieronder om een waardebepaling aan te vragen.

Ik wil weten wat mijn woning waard is

img

Robin Nahuis

Woning verkopen of verhuren op Curaçao? Of wil je juist iets huren of kopen? Stuur mij dan vrijblijvend een berichtje, ik help u graag! U kunt mij bellen op +5999 5249199. Stuurt u liever een e-mail? Dat kan naar robin@livinggoed.com

Gerelateerde berichten

OZB – onroerende zaak belasting Curacao

Sinds 2014 heeft Curacao onroerendezaakbelasting (OZB). De onroerende zaakbelasting is in de plaats...

Lees verder

Pagatinu? Dit is hoe het werkt!

Pagatinu Systeem op Curacao Pagatinu is het prepaid systeem van Aqualectra voor de levering van...

Lees verder

Schenk- en erfbelasting Curacao

Schenk- en erfbelasting (successiebelasting) Curacao Is er iemand overleden in je familie? En...

Lees verder