• Kantoor +5999-8469195 | Mobiel +5999-5209195 | Vanuit NL 085 027 0037

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Belasting betalen bij verhuur van onroerend goed op Curacao

Belasting betalen bij verhuur van onroerend goed op Curacao

Belasting verhuur huis of appartement op Curacao

Heb je een woning of appartement op Curacao? En wil je die verhuren? Of wil je misschien iets kopen om te verhuren? In dit artikel leggen we je uit wat de fiscale gevolgen zijn van  verhuur van onroerend goed op Curacao. Wil je zelf je woning succesvol verhuren? We helpen je graag. Klik hier voor meer informatie.

Inkomstenbelasting verhuur onroerend goed Curacao

In Curacao betaal je, als particulier, inkomstenbelasting over de opbrengsten uit verhuur van onroerend goed (zoals woningen, appartementen en bedrijfspanden, maar ook grond). Het inkomen uit verhuur van onroerend goed wordt voor de inkomstenbelasting bij het andere inkomen opgeteld, bijvoorbeeld het inkomen uit arbeid, pensioen of een onderneming. Over het totale belastbare inkomen betaal je inkomstenbelasting. Je hoeft niet het hele inkomen uit verhuur op te geven. Hieronder lees je wat je wel en niet op moet geven.

Belastbare inkomsten verhuur onroerend goed Curacao

35% van de huuropbrengsten mag je aftrekken als kosten bij de verhuur van bijvoorbeeld een woning. Dit is bedoeld voor zaken als onderhoud, verzekeringen, makelaarskosten en belastingen. Iedereen mag deze kosten in rekening brengen op de opbrengsten. Hiervoor hoef geen bonnetjes te bewaren. Er blijft dus 65% van de huurinkomsten over, maar er zijn ook nog aftrekposten.

Is je huurprijs inclusief bijvoorbeeld water, telefoon, stroom of tuinonderhoud? Of verhuur je aan vakantiegangers, en betaal je zelf de schoonmaakkosten? Dan kan je dit ook aftrekken. Dan mag je deze kosten aftrekken van de huuropbrengsten. Je moet hier wel bewijzen van hebben. Kosten voor bijvoorbeeld het onderhoud, reparaties, verzekeringen, de makelaar, onroerendezaakbelasting en de erfpachtcanon mag je niet aftrekken van de huuropbrengsten! Alleen kosten die normaal gesproken door een huurder betaald worden zijn aftrekbaar.

Je mag ook de (hypothecaire) rente aftrekken. Ook mag je kosten van een geldlening aftrekken, maar niet het gedeelte van de aflossing! Verder zijn ook de premies van een aflopende overlijdensrisicoverzekering (een overlijdensrisicoverzekering waarbij het verzekerd bedrag daalt omdat de hypotheekschuld ook lager wordt) aftrekbaar.

De bovenstaande aftrekposten kan je alleen in rekening brengen als er een positieve huuropbrengst tegenover staat. Je kan dus nooit meer aftrekken van je belastbare inkomen dan de opbrengst.

Belasting betalen verhuur woning Curacao

Je betaalt belasting over het gehele belastbare inkomen. Er zijn behalve de aftrekposten die hierboven genoemd zijn, ook nog toeslagen. Over het belastbare inkomen betaal je inkomstenbelasting. De hoogte van de te betalen belasting wordt,  net als bij de OZB, via een schijventarief bepaald. Voor meer informatie over bijvoorbeeld de hoogte van de belastingen, verwijzen we je naar de website van de Belastingdienst.

Omzetbelasting (OB) woningverhuur op Curacao

Behalve de inkomstenbelasting is er ook de omzetbelasting bij woningverhuur. Normaal gesproken moet je alleen als ondernemer omzetbelasting afdragen. Maar als verhuurder van een woning of appartement op Curacao kan het zo zijn dat je ook omzetbelasting moet afdragen.

Curaçao heeft een Regeling Kleine Ondernemers. Als je omzet over het afgelopen jaar lager dan ANG. 30.000,- is, en je over het huidige jaar ook geen omzet boven de ANG. 30.000,- gaat behalen, dan kan je vrijstelling voor de OB aanvragen bij de Belastingdienst. De Regeling Kleine Ondernemers biedt GEEN vrijstelling over de verhuur van onroerende zaken!

De OB-aangifte moet elke maand gedaan worden, steeds vóór de 15e van de daaropvolgende maand, ook als er geen inkomsten zijn! Wanneer men geen aangifte doet dan legt de belastingdienst een taxatief bedrag op aan te betalen omzetbelasting. Het niet of niet-tijdig indienen van de aangifte omzetbelasting is een verzuim waarvoor boetes opgelegd kunnen worden.

De Belastingdienst geeft persoonlijke CRIB-nummers voor de inkomstenbelasting, maar voor de verhuur van de woning worden aparte zakelijke CRIB-nummers afgegeven. Om OB-aangifte te doen kan hier een account aangemaakt worden. Na het activeren van het account dient vervolgens gekozen te worden voor een zakelijk profiel.

Vakantieverhuur (minder dan 90 dagen)

Verhuur je een appartement, woonhuis of bijvoorbeeld een kamer  voor minder dan 90 dagen? Dan betaal je 7% OB.

Korte termijn verhuur (langer dan 90 dagen, korter dan 1 jaar)

Verhuur je voor kortere termijn? Dus langer dan 90 dagen en korter dan een jaar? Dan betaal je 6% OB.

Lange termijn verhuur (minimaal 1 jaar)

Verhuur je een woonhuis of een appartement voor 1 jaar of langer? Dan betaal je 0% OB aan de Belastingdienst.

Verhuur zakelijk en overig

Is een van bovenstaande opties niet van toepassing voor jou? Of verhuur je een bedrijfspand, kantoor, een fabriek, winkelruimte, opslagruimte, etc.? Dan betaal je ook 6% OB

 

In deze blog staat beknopte informatie over de te betalen inkomstenbelasting bij verhuur, deze informatie is van toepassing op inwoners van Curacao. Heb je veel appartementen/woningen? Dan kan het zo zijn dat je fiscaal gezien wordt als ondernemer, en niet als particuliere verhuurder. De tarieven van de omzetbelasting zijn voor iedereen van toepassing.
We kunnen niet garanderen dat alle informatie juist en actueel is. Hebben we een foutje gemaakt, of is er iets veranderd? Stuur dan een e-mail naar robin@livinggoed.com. We zijn je dankbaar!

Heb je vragen over bijvoorbeeld de te betalen belasting bij verhuur van onroerend goed? Stuur dan een e-mail naar robin@livinggoed.com.

img

Robin Nahuis

Woning verkopen of verhuren op Curaçao? Of wil je juist iets huren of kopen? Stuur mij dan vrijblijvend een berichtje, ik help u graag! U kunt mij bellen op +5999 5249199. Stuurt u liever een e-mail? Dat kan naar robin@livinggoed.com

Gerelateerde berichten

  • Niet gecategoriseerd

OZB – onroerende zaak belasting Curacao

Sinds 2014 heeft Curacao onroerendezaakbelasting (OZB). De onroerende zaakbelasting is in de plaats...

Lees verder

Pagatinu? Dit is hoe het werkt!

Pagatinu Systeem op Curacao Pagatinu is het prepaid systeem van Aqualectra voor de levering van...

Lees verder

Schenk- en erfbelasting Curacao

Schenk- en erfbelasting (successiebelasting) Curacao Is er iemand overleden in je familie? En...

Lees verder