• Kantoor +5999-8469195 | Mobiel +5999-5209195 | Vanuit NL 085 027 0037

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Wel of geen woning kopen op Curacao?

Wel of geen woning kopen op Curacao?

Ben je van plan om een woning te kopen op Curacao? In onze blogs proberen we je een beetje op weg te helpen. Uiteraard helpen we je ook graag met je vragen.

Wil je geen blog lezen, maar juist alle objecten zien die te koop zijn? Klik dan hier of op de onderstaande afbeelding.

Een woning kopen is een belangrijke beslissing en het is  waarschijnlijk de grootste aankoop in je leven. Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid zijn.

Kopen of huren op Curacao?

Veel mensen willen een woning kopen, maar het is niet voor iedereen mogelijk. Bijvoorbeeld omdat je inkomen niet hoog genoeg is, je al wat ouder bent of dat je een dure autolening hebt. Er kunnen ook andere redenen zijn dat je misschien beter kan huren. Denk daarom goed na over je situatie. Veel mensen wonen tijdelijk op het eiland. Er zijn veel mensen die na een paar jaar in Curacao te hebben gewoond weer naar het buitenland verhuizen. Voor de meeste mensen is dit Nederland. Maar dit geldt niet alleen voor Europese Nederlanders. Ook veel mensen die op Curacao geboren zijn, wonen niet hun hele leven op Curacao. Hoe lang denk jij dat je op Curacao blijft wonen? Je woning verhuren is goed mogelijk op Curacao, maar zorg wel dat je een goede makelaar  en een klusjesman hebt die jouw belangen regelen. Een makelaar kan je, tegen extra kosten, ook helpen bij het beheer van je woning.

Meer kosten dan alleen de hypotheek

Misschien heb je wel eens uitgerekend wat je eventueel zou betalen aan rente en aflossing van een hypotheek. Het verschil tussen het hypotheekbedrag en de huur is niet vaak niet zo groot, en je wordt ook nog eens eigenaar door je hypotheek af te lossen, en dan nadat je schuld is afgelost betaal je helemaal niets meer. Echter, als huiseigenaar heb je meer kosten dan alleen je hypotheek! Zo moeten de meeste kopers ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten van de bank. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt er  voor dat als je tijdens de looptijd overlijdt, de hypotheeklening (deels) afgelost wordt aan de bank.

Wist je dat als je een woning koopt, je nog extra kosten hebt? Dit zijn de kosten koper. Lees hier de blog: kosten koper op Curaçao.

Als eigenaar van onroerend goed (huizen, appartementen en kavels) moet je ook OZB belasting betalen. Het tarief hiervoor begint bij 0,4% van de waarde van je woning, in schijventarief oplopend tot 0,6%. Heb je een huis op erfpachtgrond of huurgrond? Dan betaal je ook huur of een erfpachtcanon. Lees hier onze blog over de OZB: OZB belasting (onroerende zaak belasting)

Verhuur je je woning? Dan betaal je (als particulier) ook inkomstenbelasting. Verhuur je aan een bedrijf? Of verhuur je voor korter dan 1 jaar? Dan betaal je ook omzetbelasting (OB). Meer over belasting betalen bij de verhuur van je woning? Lees dan deze blog: Belasting betalen bij verhuur van onroerend goed op Curacao.

Als je een woning hebt, is het heel verstandig om deze ook goed te verzekeren. Heb je geen verzekering, en brand je bijvoorbeeld huis af? Of heb je te maken met natuurgeweld? Dan sta je met lege handen en je moet ook nog de kosten betalen voor het opruimen van het puin.

Onderhoud van je woning

Als je een woning huurt ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse reparaties, zoals een lekkende kraan, een kapotte deurklink of het schilderen van binnenmuren. Dit zijn kleine reparaties die niet veel geld kosten. Als woningeigenaar moet je ook andere reparaties of groot onderhoud doen. Je dak kan bijvoorbeeld gaan lekken of de keuken is aan vervanging toe. Of misschien ontdek je dat je woning opgegeten wordt door komehein (witte mieren/termieten).

Voordelen eigen woning

Natuurlijk zijn er ook heel veel voordelen aan het hebben van een eigen woning, bijvoorbeeld deze drie:

Wil je je woning verbeteren met bijvoorbeeld een nieuwe keuken, of een nieuwe badkamer? Als je je koopwoning verbetert, wordt je woning ook meer waard. Je bepaalt zelf hoe lang je in je woning blijft wonen, en wil je een keer wat anders? Dan verhuur je je woning toch gewoon?

Als je maandelijks je hypotheekbedrag betaalt, dan bouw je een kapitaal op. Je lost een lening af, waardoor je uiteindelijk (meestal na 30 jaar), geen rente en aflossing hoeft te betalen. Je hebt dan geen schuld meer op je woning, waardoor je maandlasten veel lager worden. En als je je woning verkoopt, dan is het hele verkoopbedrag voor jou.

Het hypotheekbedrag blijft ongeveer hetzelfde, afhankelijk van de rente. De rente kan stijgen of dalen. Op Curacao kan je helaas niet het rentepercentage voor 30 jaar vastzetten. Maar als je huur betaalt, dan betaal je steeds meer. Huurprijzen worden vaak verhoogd met de inflatie, dus het maandbedrag wordt hoger. Als je een huis koopt, heb je dat niet.

Verder lezen?

Wil je verder lezen? Lees hier alle blogs.

Kan je wel wat hulp of advies gebruiken? We helpen je graag. Stuur geheel vrijblijvend een mailtje naar robin@livinggoed.com. Hebben we een foutje gemaakt? Laat het ons dan weten, we zijn je dankbaar!

img

Robin Nahuis

Woning verkopen of verhuren op Curaçao? Of wil je juist iets huren of kopen? Stuur mij dan vrijblijvend een berichtje, ik help u graag! U kunt mij bellen op +5999 5249199. Stuurt u liever een e-mail? Dat kan naar robin@livinggoed.com

Gerelateerde berichten

OZB – onroerende zaak belasting Curacao

Sinds 2014 heeft Curacao onroerendezaakbelasting (OZB). De onroerende zaakbelasting is in de plaats...

Lees verder

Pagatinu? Dit is hoe het werkt!

Pagatinu Systeem op Curacao Pagatinu is het prepaid systeem van Aqualectra voor de levering van...

Lees verder

Schenk- en erfbelasting Curacao

Schenk- en erfbelasting (successiebelasting) Curacao Is er iemand overleden in je familie? En...

Lees verder