• Kantoor +5999-8469195 | Mobiel +5999-5209195 | Vanuit NL 085 027 0037

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

De bouwkundige keuring Curacao: 5 meest gestelde vragen

De bouwkundige keuring Curacao: 5 meest gestelde vragen

Je bent op huizenjacht en hebt je gedroomde woning gevonden. Het vinden van de juiste woning is vaak al niet makkelijk en vanaf dat moment gaat het pas echt beginnen. Onderhandelen, bouwkundig rapport, taxatie, voorlopig koopcontract, de notaris en nog veel meer. Er komt veel bij kijken en fouten kun je je niet permitteren bij de grootste aankoop uit je leven. Om je te helpen zullen wij een reeks blogs schrijven waarbij al deze eerdergenoemde onderwerpen aan bod komen. Nu in de vorige blog de onderhandelingen uitgebreid zijn besproken is het nu tijd voor de bouwkundige keuring. We zullen in deze blog de 5 meest gestelde vragen beantwoorden.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige of bouwtechnische keuring wordt vaak uitgevoerd als een woning wordt aangekocht of verkocht. Tijdens een bouwkundige keuring wordt de bouwkundige staat van de woning uitvoerig onderzocht. Alles wat met het blote oog zichtbaar is (waarbij geen sloopwerkzaamheden nodig zijn) zal in de keuring worden meegenomen zoals de vloer, de fundering, elektra, het dak, afvoer/beerput etc. Vaak wordt er ook een geïnspecteerd op ongedierte (witte mieren). Een koper van een woning heeft een onderzoekplicht. Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren heeft de koper direct voldaan aan zijn onderzoekplicht.

Wie voert de keuring uit?

Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig ingenieur. De bouwkundig ingenieur is onafhankelijk en mag dus niets te maken hebben met de aan- of verkoop van de woning.

Wat is een bouwkundig rapport?

Na afloop van de bouwkundige keuring maakt de inspecteur een bouwkundig rapport. In het rapport verwerkt de inspecteur al zijn bevindingen over de woning. De inspecteur zal eventuele gebreken en achterstallig onderhoud voor alle onderdelen van de woning behandelen. Als er gebreken worden geconstateerd dan wordt er per gebrek aangegeven op welke termijn dit opgeknapt moet worden en geeft de inspecteur een indicatie van de kosten. Als laatste zal de inspecteur aangeven in hoeverre er noodzaak is voor vervolgonderzoek door een specialist. Hierbij kun je denken aan asbest of witte mieren.

TIP: Voordat je een bouwkundige ingenieur inhuurt is het verstandig om een voorbeeld bouwkundig rapport op te vragen. Naar aanleiding van dit rapport kunt u de kwaliteit van de keuring beoordelen.

Waarom een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is voor de verkopende partij een slimme zet omdat het vertrouwen bij toekomstige kopers wekt. Je kan als verkopende partij door middel van een vakspecialist bewijzen dat jouw woning in goede staat verkeerd. Stel dat er toch gebreken worden ontdekt? Dan kan je deze direct herstellen om je woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken!

In de meeste gevallen zal de verkopende partij een  bouwkundige keuring laten uitvoeren. Een huis kopen is de grootste financiële investering die de een gemiddeld persoon zal doen. Bij het aangaan van een financiële verplichting als een hypotheek wil je zeker weten dat je de juiste woning koopt. Je wilt geen woning kopen met verborgen gebreken en je wilt ook niet te veel betalen. Eventuele gebreken kan je namelijk meenemen in de onderhandelingen. Als laatste heb je als huizenkoper een onderzoekplicht. Dit houdt in dat jij als koper de verplichting hebt om de staat van de woning en eventuele gebreken zo goed als mogelijk te beoordelen. Hier komt nogal wat specifieke kennis bij kijken en door het inschakelen van een specialist heb jij direct aan je onderzoekplicht voldaan.

Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Als koper kan je een bouwkundige keuring laten uitvoeren tijdens de onderhandelingen. Dit heeft als voordeel dat jij de uitkomst van het rapport direct kan meenemen in de onderhandelingen. Het nadeel is dat je kosten maakt voor de bouwtechnische keuring zonder dat je zeker weet dat de verkoper de woning aan jou zal verkopen.

Een andere optie is dat je de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde opneemt in het voorlopige koopcontract. Dit betekent dat de bouwkundige keuring pas plaatst zal vinden na het ondertekenen van het voorlopige koopcontract. Het koopcontract kan dan ontbonden worden op het moment dat er grote gebreken naar voren komen. Het is aan te raden om een X-bedrag aan herstelkosten en achterstallig onderhoud in de ontbindende voorwaarde op te nemen zodat voor alle partijen duidelijk is wanneer de ontbindende voorwaarde in werking treedt.

Heb je een woning bezichtigd waarvan je zeker weet dat dit je droomhuis is? Wil je weten of het verstandig is om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren? Heb je behoefte aan professionele begeleiding in het verdere proces? Livinggoed Real Estate heeft een uniek concept ontwikkeld waar wij als aankoopmakelaar je geen geld kosten maar jou alleen maar geld opleveren! Ben je benieuwd? Bel voor informatie met +5999 8469195 of vul het contactformulier in.

img

Ton Wippert

Gerelateerde berichten

OZB – onroerende zaak belasting Curacao

Sinds 2014 heeft Curacao onroerendezaakbelasting (OZB). De onroerende zaakbelasting is in de plaats...

Lees verder

Pagatinu? Dit is hoe het werkt!

Pagatinu Systeem op Curacao Pagatinu is het prepaid systeem van Aqualectra voor de levering van...

Lees verder

Schenk- en erfbelasting Curacao

Schenk- en erfbelasting (successiebelasting) Curacao Is er iemand overleden in je familie? En...

Lees verder