• Kantoor +5999-8469195 | Mobiel +5999-5209195 | Vanuit NL 085 027 0037

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Het voorlopig koopcontract: inhoud en aandachtspunten

Het voorlopig koopcontract: inhoud en aandachtspunten

Het voorlopig koopcontract Curaçao

Je bent op huizenjacht en hebt je gedroomde woning gevonden. Het vinden van de juiste woning is vaak al niet makkelijk en vanaf dat moment gaat het pas echt beginnen. Onderhandelen, bouwkundig rapport, voorlopig koopcontract, taxatie, de notaris en nog veel meer. Er komt veel bij kijken en fouten kun je je niet permitteren bij de grootste aankoop uit je leven. Om je te helpen zullen wij een reeks blogs schrijven waarbij al deze eerdergenoemde onderwerpen aan bod komen. In deze blog gaan we het hebben over het voorlopig koopcontract op Curacao. Wat staat er in het voorlopig koopcontract en wat zijn de aandachtspunten?

Inhoud

In het voorlopig koopcontract, ook wel koopakte genoemd, worden alle afspraken en details vastgelegd met betrekking tot de woning die jij wilt kopen. Hier kun je onder andere denken aan de koopprijs, betalingsafspraken, oplevering en ontbindende voorwaarden. Het voorlopig koopcontract wordt vaak opgesteld door de verkopende makelaar maar het is ook mogelijk dat de notaris de koopakte opstelt. Het is heel belangrijk dat je er zeker van bent wat er in de koopakte staat en dat dit conform de afspraken is opgesteld. Zorg ervoor dat je begrijpt wat er in het contract staat en dat alle gegevens en afspraken juist zijn vermeld. Een makelaar kan je hier bij helpen.

Aandachtspunten

Je hebt de perfecte woning gevonden en wilt zo snel als mogelijk alles regelen. Ondanks je enthousiasme is het belangrijk om ook nu nog scherp te blijven! Ook in deze fase van het koopproces kan er nog van alles misgaan. Hieronder de drie belangrijkste aandachtspunten.

  1. Het voorlopig koopcontract is bindend

Met de naam ‘voorlopig koopcontract’ is het niet vreemd om te denken dat je hier nog niet definitief aan vast zit. Maar let op, niets is minder waar. Het voorlopig koopcontract is wel degelijk bindend! Het voorlopige karakter slaat op het feit dat je als koper nog 3 dagen bedenktijd hebt na het ondertekenen van het contract. In deze drie dagen kan je zonder opgave van reden de koop ontbinden. Gezien het bindende karakter van het contract is het dus belangrijk om alle gegevens goed te controleren. Ook is het aan te raden om het contract door een specialist zoals een makelaar of jurist te laten controleren.

  1. Ontbindende voorwaarden

De ontbindende voorwaarden zijn voor de koper een belangrijk onderdeel van het contract. Dit zijn namelijk afspraken die je met de verkoper maakt over situaties waar jij als koper, kosteloos de koop kunt ontbinden. Je kunt ontbindende voorwaarden in het contract opnemen met betrekking tot bijvoorbeeld de financiering, een bouwkundige keuring of bijvoorbeeld het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Zorg ervoor dat je altijd ontbindende voorwaarden in het contract opneemt om geen onnodige risico’s te lopen. Het kan zijn dat de verkoper niet akkoord gaat met jouw wensen wat betreft de ontbindende voorwaarden, of dat hij in ruil daarvoor een hogere verkoopprijs eist.

  1. Waarborgsom

Na het ondertekenen van het contract wil je natuurlijk zeker weten dat de woning van jou is. Maar de verkoper wil ook zekerheid dat jij je houdt aan de gemaakte afspraken. Om dit voor de verkoper te garanderen, betaal je als koper een waarborgsom van 10% van de aankoopprijs. Dit kan je betalen met je eigen geld door dit te storten op de rekening van de notaris. Is dit niet mogelijk dan dan kan je een bankgarantie aanvragen bij je bank.

Als je het contract wilt ontbinden zonder dat je je kan beroepen op een ontbindende voorwaarde, of als je je afspraken niet nakomt, dan kan dit je veel geld kosten. Allereerst word je in gebreke gesteld waarna je 8 dagen de tijd krijgt om alsnog aan je plichten te voldoen. Lukt of wil je dit niet dan ben je een boete verschuldigd aan de verkopers van 10% van de aankoopprijs, gelijk aan de waarborgsom. Ook draai je op voor alle extra kosten gemaakt door bijvoorbeeld de notaris.

Heb je een woning gevonden waarvan je zeker weet dat dit je droomhuis is? Wil je weten meer weten over een koopakte of heb je behoefte aan professionele begeleiding in het verdere proces? Livinggoed Real Estate heeft een uniek concept ontwikkeld waar wij als aankoopmakelaar je geen geld kosten maar jou alleen maar geld opleveren! Ben je benieuwd? Bel voor informatie met +5999 8469195 of vul het contactformulier in.

In deze blog staat beknopte informatie over het (voorlopig) koopcontract. We kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kan je aan onze blogs geen rechten ontlenen. Hier lees je alle blogs.

Hebben we een foutje gemaakt, of is er iets veranderd? Stuur dan een e-mail naar robin@livinggoed.com. We zijn je dankbaar!

img

Robin Nahuis

Woning verkopen of verhuren op Curaçao? Of wil je juist iets huren of kopen? Stuur mij dan vrijblijvend een berichtje, ik help u graag! U kunt mij bellen op +5999 5249199. Stuurt u liever een e-mail? Dat kan naar robin@livinggoed.com

Gerelateerde berichten

OZB – onroerende zaak belasting Curacao

Sinds 2014 heeft Curacao onroerendezaakbelasting (OZB). De onroerende zaakbelasting is in de plaats...

Lees verder

Pagatinu? Dit is hoe het werkt!

Pagatinu Systeem op Curacao Pagatinu is het prepaid systeem van Aqualectra voor de levering van...

Lees verder

Schenk- en erfbelasting Curacao

Schenk- en erfbelasting (successiebelasting) Curacao Is er iemand overleden in je familie? En...

Lees verder