Kosten koper op Curacao

Hoogte kosten koper op Curacao
Als je een woning koopt, dan ga je in de meeste gevallen onderhandelen over de vraagprijs. Uiteindelijk kom je dan bij een verkoopprijs, de prijs waartegen de woning verkocht wordt. Maar helaas zijn er, bijna altijd, meer kosten als je een woning koopt. Achter de vraagprijs zie je vaak ‘k.k.’ oftewel ‘kosten koper’ staan. De meeste woningen op Curacao worden ‘kosten koper’ verkocht. Kosten koper betekent dat de extra kosten die een koop met zich meebrengt, voor rekening van de koper zijn.
Hieronder zie je uit welke onderdelen de kosten koper bestaat:
- Overdrachtsbelasting, dit is op Curaçao 4%;
- Kadasterkosten en zegels, dit is op Curaçao een standaardtarief van ANG. 910,-;
- Notarieel honorarium, tarieven vastgesteld door Gemeenschappelijk Hof van Justitie;
- Omzetbelasting (OB), 6% van het notarieel honorarium.
Bestaat het onderdeel uit een percentage? Dan betaal je een percentage over de verkoopprijs óf de leggerwaarde (fiscale waarde). De hoogste waarde wordt aangehouden.
De totale kosten koper liggen bij de meeste huizen ergens tussen de 5 en 7% van de verkoopprijs of leggerwaarde. Via onderstaande link ga je naar de rekenmodule van Notariskantoor Fung-A-Loi & Samandar.
Ben je een hypotheek nodig? Dan ben je een hypotheekakte nodig, en komen er extra kosten bij. Deze kosten zijn geen onderdeel van de kosten koper. Ook de kosten voor een hypotheekakte zijn op onderstaande link te berekenen.
Financiering kosten koper op Curacao
In sommige gevallen financieren banken ook (een gedeelte van) de kosten kosten kopen, maar zeker niet in alle gevallen. Banken houden er niet van om meer te financieren dan de waarde van je woning. Daarom is het verstandig om zelf geld te sparen voordat je een woning gaat kopen, 10% van het aankoopbedrag bijvoorbeeld. Zo heb je meer kans dat je de woning die je wilt kopen, ook daadwerkelijk kan kopen.
Vrij op naam (V.O.N.) op Curacao
Het tegenovergestelde van “kosten koper” (k.k.) is “vrij op naam” (v.o.n.). Verkoop van woningen vrij op naam komt niet zo veel voor op Curacao. Vrij op naam betekent dat alle noodzakelijke extra kosten inclusief zijn bij de koop. Andere kosten zijn niet inclusief. De overdrachtsbelasting, omzetbelasting, kadaster- en zegelkosten en notariskosten zijn inclusief. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een volmacht of een bankgarantie? Dit zijn geen noodzakelijke extra kosten, dus deze zijn voor jou als koper. Ben je een hypotheekakte nodig? Ook dit is niet noodzakelijk, dus moet je dit eventueel zelf betalen als koper.
Bronnen: Overdrachtsbelastingverordening 1908, Beschikking notaris tarieven – Gemeenschappelijk Hof van Justitie