• Kantoor +5999-8469195 | Mobiel +5999-5209195 | Vanuit NL 085 027 0037

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Kosten koper op Curacao

Kosten koper op Curacao

Hoogte kosten koper op Curacao

Als je een woning koopt ga je in de meeste gevallen onderhandelen over de vraagprijs. Uiteindelijk kom je dan bij een verkoopprijs, de prijs waartegen de woning verkocht wordt. Maar helaas zijn er – bijna altijd – meer kosten als je een woning koopt. Achter de vraagprijs zie je vaak ‘k.k.’ oftewel ‘kosten koper’ staan. De meeste woningen op Curacao worden ‘kosten koper’ verkocht. Kosten koper betekent dat de extra kosten die een koop met zich meebrengt, voor rekening van de koper zijn.

Hieronder zie je uit welke onderdelen de kosten koper bestaat:

  • Overdrachtsbelasting, dit is op Curaçao 4%;
  • Kadasterkosten en zegels, dit is op Curaçao een standaardtarief van ANG. 910,-;
  • Notarieel honorarium, tarieven vastgesteld door Gemeenschappelijk Hof van Justitie;
  • Omzetbelasting (OB), 6% van het notarieel honorarium.

Bestaat het onderdeel uit een percentage? Dan betaal je een percentage over de verkoopprijs, mits deze redelijk is.
De totale kosten koper liggen bij de meeste huizen ergens tussen de 5 en 7% van de verkoopprijs of leggerwaarde. Via onderstaande link ga je naar de rekenmodule van Notariskantoor Moerdijk.

Neem je een hypothecaire lening? Dan heb je een hypotheekakte nodig en daardoor komen er extra kosten bij. Deze kosten zijn geen onderdeel van de kosten koper. Ook de kosten voor een hypotheekakte zijn op onderstaande link te berekenen door de hoogte van het recht van hypotheek in te vullen.

Bereken kosten hypotheekakte en leveringsakte

Vrijstellingen overdrachtsbelasting

Er zijn enkele vrijstellingen voor de overdrachtsbelasting, zoals bij de overdracht van een beschermd monument of bij schenkingen. Bij deze laatste is wél successiebelasting verschuldigd! Het gaat te ver voor dit beknopte artikel om alle vrijstellingen te benoemen.

Financiering kosten koper op Curacao

In sommige gevallen financieren banken ook (een gedeelte van) de kosten kosten kopen, maar zeker niet in alle gevallen. Banken houden er niet van om meer te financieren dan de waarde van je woning. Daarom is het verstandig om zelf geld te sparen voordat je een woning gaat kopen, 10% van het aankoopbedrag bijvoorbeeld. Zo heb je meer kans dat je de woning die je wilt kopen, ook daadwerkelijk kan kopen.

Vrij op naam (V.O.N.) op Curacao

Het tegenovergestelde van “kosten koper” (k.k.) is “vrij op naam” (v.o.n.). Verkoop van woningen vrij op naam komt niet of zelden voor op Curacao. Vrij op naam betekent dat alle noodzakelijke extra kosten inclusief zijn bij de koop. Andere kosten zijn niet inclusief. De overdrachtsbelasting, omzetbelasting, kadaster- en zegelkosten en notariskosten zijn inclusief. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een volmacht of een bankgarantie? Dit zijn geen noodzakelijke extra kosten, dus deze zijn voor jou als koper. Heb je een hypotheekakte nodig? Ook dit is niet noodzakelijk, dus moet je dit eventueel zelf betalen als koper.

Bronnen: Overdrachtsbelastingverordening 1908, Beschikking notaris tarieven – Gemeenschappelijk Hof van Justitie

img

Robin Nahuis

Woning verkopen of verhuren op Curaçao? Of wil je juist iets huren of kopen? Stuur mij dan vrijblijvend een berichtje, ik help u graag! U kunt mij bellen op +5999 5249199. Stuurt u liever een e-mail? Dat kan naar robin@livinggoed.com

Gerelateerde berichten

OZB – onroerende zaak belasting Curacao

Sinds 2014 heeft Curacao onroerendezaakbelasting (OZB). De onroerende zaakbelasting is in de plaats...

Lees verder

Pagatinu? Dit is hoe het werkt!

Pagatinu Systeem op Curacao Pagatinu is het prepaid systeem van Aqualectra voor de levering van...

Lees verder

Schenk- en erfbelasting Curacao

Schenk- en erfbelasting (successiebelasting) Curacao Is er iemand overleden in je familie? En...

Lees verder