• Kantoor +5999-8469195 | Mobiel +5999-5209195 | Vanuit NL 085 027 0037

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Gas, water en licht op Curaçao

Gas, water en licht op Curaçao

Net zoals in Nederland heeft u ook gas, water en licht op Curaçao nodig om te kunnen koken, uw drinken te koelen en de airco te gebruiken. Maar hoe werkt het op Curaçao en waar kunt u het regelen? Lees snel verder!

Curgas

Anders dan in Nederland wordt er op Curaçao aanzienlijk minder gas verbruikt. Dit heeft natuurlijk met de heerlijke temperatuur (het gehele jaar door ca. 28 graden) te maken. Hierdoor is een verwarmingsinstallatie overbodig. Dit is dan ook de reden dat er in de woning  geen gasleiding aanwezig zal zijn. Wel gebruiken de meeste mensen gas om te koken welke afkomstig is uit een gasfles. Bij elke woning is tenminste 1 gasfles aanwezig. Is deze leeg? Dan kan je, als deze aanwezig is, overschakelen naar een tweede reserve gasfles. Is deze niet aanwezig? Dan is het tijd om lekker uit eten te gaan! Tip: Bestel wel zo snel als mogelijk een nieuwe fles want soms kan dit lang duren.

Wanneer uw gasfles leeg is of als u een nieuwe klant bent kunt u dit bij een van de vestigingen van Curgas regelen.

Aqualectra – Water en elektriciteit

Aqualectra is het water- en elektriciteitsbedrijf op Curaçao. Bij de koop van een huis zet je de Aqualectra rekening op je eigen naam. Bij de huur van een huis is het afhankelijk van wat de eigenaar wenst. Soms blijft het op naam van de eigenaar staan die jou de rekening zal geven, soms zal je de aansluiting op je eigen naam moeten zetten.  Je kan de rekening van Aqualectra eenvoudig betalen bij verschillende supermarkten, benzinestations, maar ook via internet betalen. Voor elektriciteit bestaat er ook een prepaid systeem, Pagatinu. In dit artikel leest u alles over het Pagatinu systeem. Water op Curaçao is ook in het beheer van Aqualectra. Curaçao heeft een eigen waterfabriek die per dag zo’n 50.000 ton zeewater ontzilt tot drinkwater! Het drinkwater is wat betreft de kwaliteit één van de beste ter wereld. Aqualectra heeft een zeer overzichtelijk website waar je alle informatie op kan vinden. Klik hier om naar de site van Aqualectra te gaan.

Op Curaçao is de netspanning 110-127 V, terwijl we in Europa te maken hebben met netspanning die 220 V is. Elektrische apparaten die geschikt zijn voor beide netspanningen (controleer altijd de gebruikshandleiding!!) kunnen gebruikt worden met behulp van een verloopstuk welke in veel winkels te koop; o.a. bij Kooyman, Goisco maar ook bij veel mini-markets. De meeste huizen op Curaçao hebben ook 220 V aansluitingen, meestal in ieder geval voor de airco. Echter, tegenwoordig zie je dat in nieuwe woningen steeds meer 220 V stopcontacten worden gemaakt. Mocht je apparaten hebben die het louter op 220 V doen, dan kan je deze alleen met behulp van een transformator gebruiken. Echt gevoelige apparaten kun je eventueel extra beveiligen met een spanningsbeveiliger.

Heeft u vragen en/of opmerkingen dan beantwoorden wij die graag. U kunt ons bereiken via het antwoordformulier of u kunt mailen naar info@livinggoed.com.

img

Ton Wippert

Gerelateerde berichten

OZB – onroerende zaak belasting Curacao

Sinds 2014 heeft Curacao onroerendezaakbelasting (OZB). De onroerende zaakbelasting is in de plaats...

Lees verder

Pagatinu? Dit is hoe het werkt!

Pagatinu Systeem op Curacao Pagatinu is het prepaid systeem van Aqualectra voor de levering van...

Lees verder

Schenk- en erfbelasting Curacao

Schenk- en erfbelasting (successiebelasting) Curacao Is er iemand overleden in je familie? En...

Lees verder