De vraagprijs van je woning bepalen Curacao
Het is erg belangrijk om de juiste prijs van je woning op Curacao te bepalen, maar hoe doe je dat? Bij nieuwbouwwoningen is er meestal een vaste prijs (je kan dus niet onderhandelen), bij bestaande woningen is er over het algemeen een vraagprijs. De vraagprijs is de prijs waarmee je jouw woning gaat aanbieden. Je makelaar kan je helpen met de vraagprijs en de beste strategie. De makelaar geeft advies, maar jij hebt uiteindelijk het laatste woord. Het is van groot belang om een juiste vraagprijs nemen. Een te lage vraagprijs is niet goed, maar een te hoge vraagprijs ook zeker niet!
Stel je voor dat ANG. 575.000,- een goede uiteindelijke verkoopprijs zou zijn voor je woning. Dan zou het verstandig kunnen zijn om je woning aan te bieden voor bijvoorbeeld ANG. 598.000,-. Dit is bijna gelijk aan ANG. 600.000,-, maar het lijkt veel minder. Met ANG. 598.000,- is er nog wat onderhandelingsruimte. Een andere belangrijke reden om je vraagprijs niet veel hoger te maken is de zoekwijze van woningzoekenden. De meeste kopers gaan eerst naar de bank om te kijken wat ze kunnen financieren. Stel je voor dat koper X een budget heeft van ANG. 575.000,-, dan is de kans groot dat hij geen woningen gaat bezichtigen met een vraagprijs hoger dan ANG. 600.000,-. Dat bedrag ligt dan namelijk boven zijn budget.
Houd je verkoopprijs realistisch! Verwacht niet iemand die veel meer iemand gaat betalen dan het waard is, die kans is bijna nul. Waarschijnlijk gaat er niemand komen. Als er wél iemand komt dan zal hij waarschijnlijk geen hypotheek krijgen. De koopprijs klopt dan niet met de marktwaarde uit het taxatierapport.
Uiteindelijk moet je de vraagprijs dus toch gaan verlagen. Als een woning meerdere keren in prijs wordt verlaagd kunnen kopers gaan denken dat er iets mis is met je woning. Hetzelfde geldt als een woning lang te koop staat. Dit kan er voor zorgen dat de verkoop langer duurt en dat de verkoopprijs lager zal zijn ten opzichte van een lagere vraagprijs.
Veel verkopers schatten de prijs van hun woning te hoog in. Dit komt door twee psychologische processen. Namelijk het eigendomseffect en de verliesaversie.
Het eigendomseffect zorgt ervoor dat hoe langer iets in je bezit is, hoe meer waarde je daaraan toekent. We kunnen bijvoorbeeld heel trots zijn over onze keuken, maar andere mensen kunnen de kleur verschrikkelijk vinden.
Verliesaversie is dat huiseigenaren die verwachten dat ze hun woning met verlies gaan verkopen, minder bereid zijn om de prijs te verlagen. Dit in tegenstelling tot mensen die verwachten een winst te maken.
Wil je meer weten over de marktwaarde? Lees hier verder
Kort samengevat
Een te hoge vraagprijs zorgt er voor dat er minder of zelfs geen mensen komen, het verkoopproces langer duurt en je woning uiteindelijk voor minder geld wordt verkocht.
Wil je meer informatie over wat Livinggoed voor je kan doen wat betreft verkoop van je woning? Lees hier verder