• Kantoor +5999-8469195 | Mobiel +5999-5209195 | Vanuit NL 085 027 0037

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Hypotheek voor aankoop bestaande woning in 5 stappen op Curacao

Hypotheek voor aankoop bestaande woning in 5 stappen op Curacao

Stap 1 – kijk eerst hoeveel je kan lenen.

Voor je op zoek gaat naar een woning ga je eerst langs bij een hypotheekadviseur of een bank. Hiervoor dien je meestal eerst een afspraak te maken, ze zullen je vragen om een jaaropgave of om een  aantal loonstroken mee te nemen, ook zullen ze vragen of je verder nog leningen hebt (denk aan een studieschuld, autolening of andere afbetalingen), of spaargeld. Ook zal men vragen naar je gezinssituatie, ben je getrouwd, heb je kinderen of moet er alimentatie betaald worden na een scheiding?

Aan de hand van de door jou aangeleverde informatie zal de bank of hypotheekadviseur berekenen hoeveel geld je zou kunnen lenen en hoeveel ‘eigen geld’ je zelf moet inbrengen. Sommige banken geven in bepaalde situaties een hypothecaire lening van 100% van de marktwaarde van de woning of het aankoopbedrag (welke het laagste is), plus de kosten koper (notariskosten, overdrachtsbelasting en Kadaster kosten). Anderen geven een financiering tot de executiewaarde (dit is de waarde die het huis zal opleveren bij een gedwongen verkoop), bij nieuwbouwwoningen ligt dit rond de 90% van de marktwaarde en bij oudere woningen ligt dat rond de 80% van de marktwaarde.

Stap 2 – zoek nu je droomhuis.

Je weet nu hoeveel geld je kan lenen bij de bank, dus je kan op zoek naar je droomhuis. Stel dat je een 100% hypotheek zou kunnen krijgen van ANG. 500.000, – dan kun je het beste een woning in de prijsklasse van ANG. 400.000, – tot ANG. 550.000, – zoeken. De website van Livinggoed heeft een handige zoekfunctie, hier kun je onder andere op prijs, buurt en aantal slaapkamers zoeken. Heb je een woning gevonden die bij je past dan vraag je de makelaar om een bezichtiging. Helemaal handig is het om een aankoopmakelaar mee te nemen, deze regelt dan alles voor je en doet de onderhandelingen en zal het hele proces voor je begeleiden.

Als jij en de verkoper het eens zijn geworden over de verkoopprijs dan zal een koopcontract worden opgesteld. Hierin staan onder andere de gegevens van de verkoper(s) en koper(s), de (kadastrale) beschrijving van het perceel en de woning, de verkoopprijs en het belangrijkste voor de hypotheek: de ontbindende voorwaarden.

In deze ontbindende voorwaarden is het gebruikelijk dat je afspreekt dat je 6 of 8 weken de tijd hebt om de (hypothecaire) financiering te regelen. Verder staat er hoe je gebruik kan maken van deze ontbindende voorwaarde. Meestal moet je als koper dan een afwijzingsbrief van de bank moet overleggen. Ook zal in de meeste gevallen in het koopcontract worden opgenomen dat er een waarborgsom van 10% van de koopsom gestort moet worden op de derdengeldenrekening van de notaris. Vaak moet dit binnen 10 dagen na het ondertekenen van het koopcontract.

Stap 3 – de bank gaat kijken of je een hypotheek krijgt.

Het koopcontract is ondertekend en met dit contract ga je naar je hypotheekadviseur of naar 2 of 3 banken. Ook neem je opnieuw je gegevens mee die je bij je eerste intake ook nodig had. In veel gevallen zal gevraagd worden om dingen als bankafschriften, een uittreksel bevolkingsregister en een kopie sedula of paspoort. De bank zal vervolgens je aanvraag in behandeling nemen en je vragen om een taxatie te laten maken van de woning. Meestal heeft de bank een aantal taxateurs waar ze zaken mee doen. Vraag hier naar bij de bank, uitzonderingen hierop zijn ook vaak mogelijk als het om een goed aangeschreven makelaar gaat.

In sommige gevallen accepteren banken een beknopte taxatie in plaats van een uitgebreid taxatierapport, dit scheelt flink in de kosten. Als het taxatierapport klaar is zal de taxateur deze met je bespreken en overhandigen (vraag ook een digitale versie van het rapport). Nu kun je het rapport naar je hypotheekadviseur of de banken sturen. De bank zal je in de meeste gevallen ook verplichten een overlijdensrisicoverzekering en/of een levensverzekering af te sluiten. Hiervoor zal je een medisch keuring moeten ondergaan die betaald wordt door de verzekeraar.

Als de bank het dossier compleet heeft zal een commissie van de bank de aanvraag behandelen. Zorg dat je regelmatig contact houdt met de hypotheekadviseur of de bank over de status omdat je een deadline hebt voor de ontbindende voorwaarden. De bank of hypotheekadviseur kan binnen 4 tot 5 weken laten weten of je de hypotheek wel of niet krijgt.

Stap 4 de bank geeft je een hypotheekcontract.

Als alle banken je aanvraag afkeuren dan is het van belang om een afwijzingsbrief te ontvangen. Deze brief verstuur je naar de verkoper, de makelaar en notaris met het verzoek om de koopovereenkomst te ontbinden aangezien de banken geen hypotheek willen verstrekken. Mocht je een borg hebben gestort bij de notaris, dan zal de notaris deze weer terug storten op je rekening.

Als je al wist wat je kon lenen en de taxatie van de woning ligt in de buurt van de koopprijs dan zal er in de meeste gevallen wél gewoon een hypotheek worden verstrekt. De bank of hypotheekadviseur vraagt je dan om het hypotheekvoorstel te komen tekenen, een concept zal een aantal dagen voor ondertekening naar je worden opgestuurd. Zorg dat er in het hypotheekcontract ook ruimte is om boetevrij extra af te lossen. Het kan gebeuren dat je inkomen na een aantal jaren flink gaat stijgen, dat je een erfenis ontvangt of een flink bedrag in de loterij wint, waardoor je de ruimte hebt om extra af te lossen. Het hebben van deze bepaling kan je mogelijk duizenden guldens besparen in de toekomst. , door dit op te nemen in het hypotheekcontract kan het je in de toekomst duizenden guldens besparen. Als het hypotheekvoorstel getekend is stuurt de bank de hypotheekopdracht naar de notaris. De notaris weet dan dat de financiering akkoord is en gaat aan de slag met de akte van levering en de hypotheekakte.

Stap 5 de overdracht gaat plaatsvinden.

In het koopcontract is een datum afgesproken over wanneer de overdracht plaatsvindt. Deze datum staat niet vast maar is een streefdatum er staat daarom ook bij “of zoveel later of eerder als partijen overeenkomen”. Een aantal dagen voor de overdracht zal de notaris de concept hypotheekakte naar de koper en de bank sturen. Verder ontvang je ook de conceptafrekening en het concept van de akte van levering.

De bank zorgt ervoor dat het geleende bedrag gestort wordt op de derdengeldenrekening van de notaris. Op de afgesproken dag en tijd ga je naar de notaris. Ook de verkoper is aanwezig. Namens de bank tekent meestal een medewerker van het notariskantoor. Eerst zal de leveringsakte worden getekend door alle partijen en door de notaris, daarna zal de hypotheekakte worden ondertekend door jou en door een vertegenwoordiger/ gemachtigde van de bank en de notaris. Na ondertekening zal de notaris de aktes laten inschrijven bij Kadaster (dit duurt meestal 1 à 2 werkdagen). Er staat dan bij Kadaster vermeld dat jij de eigenaar bent en dat er ‘een recht van hypotheek’ op de woning zit. Een recht van hypotheek houdt in het kort in dat als jij je verplichtingen aan de bank niet nakomt, de bank jouw woning openbaar kan verkopen.

 

Hypotheekverstrekkers en adviseurs

Hypotheekadviseur

More Than My Mortgage

Sinot-Winkel Management Group B.V.

Semikok Kavel A2 Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 6867517

Mail: roos@morethanmymortgage.com

Website: www.morethanmymortgage.com

 

KOSTABON

Pietermaai 135 Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 465 5707

Mail: richard@kostabon.com

Website: www.kostabon.com

 

Hypotheekverstrekkers

 

MCB Maduro & Curiel’s Bank N.V.

Plasa Jojo Correa 2-4 Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 466 1111

Mail: info@mcb-bank.com

Website: www.mcb-bank.com

 

Orco Bank N.V.

Schottegatweg Oost z/n Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 732 7000

Mail: info@orcobank.com

Website: www.orcobank.com

 

RBC Royal Bank

Kaya Flamboyan 1 Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 7638438

Website: www.rbcroyalbank.com/caribbean

 

Banco di Caribe N.V.

Schottegatweg Oost 205 Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 432 3000

Mail: info@bankodicaribe.com

Website: www.bancodicaribe.com

 

Vidanova Bank N.V.

Schottegatweg Ooost 44 Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 732 2900

Website: www.vidanovabank.com

 

CHB Centrale Hypotheek Bank

Schouwburgweg 26 Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 431 3100

Mail: mortgages@chb.cw

Website: www.chb.cw

 

 

 

 

 

img

Ton Wippert

Gerelateerde berichten

Huizen te koop Curacao

Ben je op zoek naar een huis op Curacao om te kopen? Bij Livinggoed hebben we een groot aanbod met...

Lees verder

Kosten koper op Curacao

Hoogte van de Kosten Koper op Curacao Als je een woning koopt ga je in de meeste gevallen...

Lees verder

Wel of geen woning kopen op Curacao?

Ben je van plan om een woning te kopen op Curacao? In onze blogs proberen we je een beetje op weg...

Lees verder