• Kantoor +5999-8469195 | Mobiel +5999-5209195 | Vanuit NL 085 027 0037

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Hypotheek voor aankoop bestaande woning in 5 stappen op Curacao

Hypotheek voor aankoop bestaande woning in 5 stappen op Curacao

Stap 1 kijk eerst hoeveel je kan lenen.

Voor je op zoek gaat naar een woning ga je eerst langs bij een hypotheekadviseur of een bank, hiervoor dien je meestal eerst een afspraak te maken, ze zullen u vragen om een jaaropgave of aantal loonstroken mee te nemen, ook zullen ze vragen of je verder nog leningen hebt ( denk aan studieschuld, autolening of andere afbetalingen), of spaargeld, ook zal men vragen naar de gezinssituatie bent je getrouwd heb je kinderen of moet er alimentatie betaald worden na een scheiding. Aan de hand van de door jou aangeleverde informatie zal de bank of hypotheekadviseur berekenen hoeveel geld je zou kunnen lenen en hoeveel eigen geld je zelf moet inbrengen, sommige banken geven een 100% hypotheek plus kosten koper ( notariskosten, overdrachtsbelasting en Kadaster kosten)  anderen geven een financiering tot de executiewaarde ( dit is de waarde die het huis zal opleveren bij een gedwongen verkoop), bij nieuwbouwwoningen ligt dit rond de 90% van de marktwaarde en bij oudere woningen ligt dat rond de 80% van de marktwaarde.

Stap 2 zoek nu je droomhuis.

Je weet nu hoeveel geld je kan lenen bij de bank, dus je kan op zoek naar je droomhuis, stel dat je een 100% hypotheek zou kunnen krijgen van ANG. 400.000, – dan kun je het beste een woning in de prijsklasse van ANG. 300.000, – tot ANG. 450.000, – zoeken, de website van Livinggoed heeft een perfectie zoekfunctie, hier kunt je op bedrag, wijk, straat, aantal slaapkamers, nieuwbouw etc. zoeken. Heb je een woning gevonden die bij je past dan vraag je de makelaar om een bezichtiging. Helemaal handig is het om een aankoopmakelaar mee te nemen, deze regelt dan alles voor je en doet de onderhandelingen en zal het hele proces voor je begeleiden. Als partijen het eens zijn geworden over de verkoopprijs dan zal een koopcontract worden opgesteld, hier komen alle gegevens van de verkopers en kopers te staan, alle gegevens van het perceel en de woning (opstal), de verkoopprijs en het belangrijkste voor de hypotheek de ontbindende voorwaarden, in deze ontbindende voorwaarden zal komen te staan dat koper 6 of 8 weken de tijd heeft ( in het koopcontract staat de exacte datum), om zijn hypotheek te regelen, mocht de bank geen hypotheek verstrekken dan zal de koper de verkoper/notaris een brief van de afwijzing moeten laten zien. Ook zal in het koopcontract worden opgenomen dat er een waarborgsom van 10% van de koopsom betaald moet worden aan de notaris, dat kan ook middels een bankgarantie, vaak moet dit binnen 14 dagen na ondertekenen van het koopcontract.

Stap 3 de bank gaat kijken of je een hypotheek krijgt.

Het koopcontract is ondertekend en met dit contract ga je naar je hypotheekadviseur of naar 2 of 3 banken, ook neem je opnieuw je gegevens mee die je bij je eerste intake ook nodig had en er zal gevraagd worden om bankafschriften, uittreksel bevolkingsregister, Sedula of paspoort, de bank zal nu je aanvraag in behandeling nemen en je vragen om een taxatie te laten maken van de woning, meestal heeft de bank een aantal taxateurs waar ze zaken mee doen vraag hier naar bij de bank, ook accepteren sommige banken een beknopte taxatie i.p.v. een uitgebreid taxatierapport dit scheelt flink in de kosten. Als het taxatierapport klaar is zal de taxateur deze met je bespreken en overhandigen (vraag ook een digitale versie van het rapport). Nu kun je het rapport naar je hypotheekadviseur of banken sturen, de bank zal dit rapport bij je dossier voegen, de bank zal je ook verplichten een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten en ook vaak een levensverzekering, hiervoor zal je een medisch keuring moeten ondergaan die betaald wordt door de verzekeraar. Als de bank het dossier compleet heeft zal een commissie van de bank de aanvraag behandelen, zorg dat je regelmatig contact houdt met de hypotheekadviseur of de bank hoever ze zijn met jou hypotheek omdat je toch met een dateline zit i.v.m. de ontbindende voorwaarden. Meestal kan de bank of hypotheekadviseur je binnen 4 tot 5 weken het definitieve antwoord geven dat ze de hypotheek gaan verstrekken of niet.

 

Stap 4 de bank geeft je een hypotheekcontract.

Als geen van de banken waar je een aanvraag hebt gedaan een hypotheek aan je wil verstrekken zal je hier een brief van ontvangen van de bank, deze brief verstuur je naar de verkoper/ notaris met het verzoek om de koopovereenkomst te ontbinden omdat de banken geen hypotheek willen verstrekken, mocht je de borgsom hebben gestort bij de notaris, dan zal de notaris deze weer terug storten op je rekening. Als je al wist wat je kon lenen en de taxatie van de woning ligt in de buurt van de koopprijs dan zal er meestal een hypotheek worden verstrekt. De bank of hypotheekadviseur belt je op dat je het hypotheekcontract kan komen tekenen, een concept zal een aantal dagen voor ondertekening naar je worden opgestuurd. Zorg dat er in het hypotheekcontract ook ruimte is om boetevrij extra af te lossen, het kan gebeuren dat je inkomen na een aantal jaren flink gaat stijgen en je hebt dan extra ruimte om af te lossen of dat je een erfenis ontvangt of een flink bedrag in de loterij wint, door dit op te nemen in het hypotheekcontract kan het je in de toekomst duizenden guldens besparen. Als het hypotheekcontract is getekend zal de bank dit contract naar de door jou gekozen notaris sturen.

Stap 5 de overdracht gaat plaatsvinden.

In het koopcontract is een datum afgesproken wanneer er geleverd gaat worden (overdracht), deze datum staat niet vast maar is een streefdatum er staat daarom ook bij “of zoveel later of eerder als partijen overeenkomen” een aantal dagen voor de overdracht zal de notaris de conceptakte van de hypotheek naar de koper, en de bank sturen ook de conceptafrekening zal je ontvangen van de notaris. Het concept van de leveringsakte zal de notaris naar alle partijen sturen nu zal ook de dag en tijd van levering bekend zijn, de bank zorgt ervoor dat het hypotheekbedrag gestort wordt op de derdenrekening van de notaris. Op de afgesproken tijd ga je naar de notaris (vaak gaat de makelaar met je mee omdat dit toch voor de meeste mensen spannend en nieuw is), ook de verkoper is aanwezig, en soms een vertegenwoordiger van de bank, het kan ook voorkomen dat de verkoper en of de bank de notaris heeft gemachtigd om te tekenen, dan zal een vertegenwoordiger van het notariskantoor voor verkoper of bank tekenen. Eerst zal de leveringsakte worden getekend door alle partijen en door de notaris, daarna zal de hypotheekakte worden ondertekend door jou en een vertegenwoordiger/ gemachtigde van de bank en de notaris. Na ondertekening zal de notaris de aktes laten inschrijven bij Kadaster, als dit heeft plaats gevonden (dit duurt meestal 1 tot 2 dagen) dan krijg je een bericht van de notaris dat je de officiële aktes kunt ophalen bij het kantoor van de notaris.

 

Hypotheekverstrekkers en adviseurs

Hypotheekadviseur

More Than My Mortgage

Sinot-Winkel Management Group B.V.

Semikok Kavel A2 Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 6867517

Mail: roos@morethanmymortgage.com

Website: www.morethanmymortgage.com

 

KOSTABON

Pietermaai 135 Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 465 5707

Mail: richard@kostabon.com

Website: www.kostabon.com

 

Hypotheekverstrekkers

 

MCB Maduro & Curiel’s Bank N.V.

Plasa Jojo Correa 2-4 Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 466 1111

Mail: info@mcb-bank.com

Website: www.mcb-bank.com

 

Orco Bank N.V.

Schottegatweg Oost z/n Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 732 7000

Mail: info@orcobank.com

Website: www.orcobank.com

 

RBC Royal Bank

Kaya Flamboyan 1 Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 7638438

Website: www.rbcroyalbank.com/caribbean

 

Banco di Caribe N.V.

Schottegatweg Oost 205 Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 432 3000

Mail: info@bankodicaribe.com

Website: www.bancodicaribe.com

 

Vidanova Bank N.V.

Schottegatweg Ooost 44 Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 732 2900

Website: www.vidanovabank.com

 

CHB Centrale Hypotheek Bank

Schouwburgweg 26 Willemstad, Curaꞔao

Telefoon: +5999 431 3100

Mail: mortgages@chb.cw

Website: www.chb.cw

 

 

 

 

 

img

Ton Wippert

Gerelateerde berichten

Huizen te koop Curacao

Ben je op zoek naar een huis op Curacao om te kopen? Bij Livinggoed hebben we een groot aanbod met...

Lees verder

Kosten koper op Curacao

Hoogte kosten koper op Curacao Als je een woning koopt ga je in de meeste gevallen onderhandelen...

Lees verder

Wel of geen woning kopen op Curacao?

Ben je van plan om een woning te kopen op Curacao? In onze blogs proberen we je een beetje op weg...

Lees verder